23. October 2020
Navigation
Forside
Medlemsforeninger
Nyheder
Socialrådgiver
Økonomi - og Gældsrådgivning
Bliv frivillig Rådgiver
Aktiviteter
Links
Debatforum
Fotoalbum
Kontakt LO
Søg
Kampagner
Økonomi – og Gældsrådgivning

Læs FAGET

Voksenlærling

Afstemning om OK 2020

Så er afstemningen om OK 2020 afsluttet.

Så kom resultatet af overenskomstforhandlingerne for 600.000 lønmodtagere på det private område og med en stemmedeltagelse, som igen er historisk høj.

”Det er med til at sende et stærkt signal om, at der er opbakning til de resultater, som forhandlingerne på de fleste områder er nået frem til og, at der er mange medlemmer, der har brugt deres ret til at stemme om de løn- og arbejdsvilkår som forhandlingerne har opnået ”

Se man på det samlede resultat fra urafstemningen om overenskomsterne, så har 57,6 procent af de stemmeberettigede medlemmer her fra sidst i marts og til hen over påsken været ind for at afgive deres stemme til resultatet for overenskomst for de kommende tre år på deres arbejdsområde. Resultatet af den historisk høje stemmeprocent er, at næsten 80 procent har stemt ja til deres overenskomster.

Der er igen ved afstemningen om overenskomstforhandlingerne her i foråret 2020 gjort en ekstra stor indsats for at få medlemmer til at tage stilling til overenskomsterne. Der er fra flere forbund blevet brugt alle kanaler for at nå ud til medlemmerne med en opfordring til dem, om at bruge deres ret til at stemme om det opnåede resultat.

Det er ikke altid lige nemt at nå ud til medlemmer, og når man så tænker på de udfordringer, som der er fulgt med i kølvandet på COVID-19, så kan man kun være tilfreds med den høje medlemsdeltagelse ved afstemningen.

” Med den høje stemmeprocent ved urafstemningen, så er vi fra fagforeningerne lykkedes med opfordringen til medlemmerne om, at de skal bruge deres ret til at stemme om resultatet. ”

Ved tidligere overenskomstafstemninger har der været en god tradition for, at der bliver holdt informationsmøder for medlemmerne, hvor fagforeningernes forhandler har haft mulighed for at komme ud og fortælle om forløbet og det opnåede resultat af deres forhandlinger. Det har der ved denne afstemning ikke været mulighed for, da Coronakrisen satte en stopper for planlagte medlemsmøder, så der har været brug for en ekstra indsats for at få fortalt om de indgåede aftaler og for, at få medlemmerne til at stemme om det opnåede resultat.

For langt de fleste områder så lykkedes det for lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationerne at nå til enighed og indgå et godt forlig på deres områder, og det er helt sikkert en af årsagerne til, at så mange medlemmer har stemt ja til deres overenskomst.

De områder hvor det ikke lykkedes at indgå en aftale, fordi parterne simpelthen har stået alt for langt fra hinanden, ser man tydelig på afstemningen, at der er mange medlemmer, der har været med til at stemme om forligsteksten og ikke for at stemme ja til aftalen.

” Det er en udfordring, at der er områder, hvor parterne ikke lykkedes med at indgå en aftale i fællesskab, for det vil komme til at trække spor langt ind i aftaleperioden. Her er der brug for, at der blive sat tid af til drøftelser om udfordringerne mellem parterne, så vi ikke står på resterne af et trælst forhandlingsforløb igen om tre år, når de næste overenskomster skal forhandles.”

Kommentarer
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentr
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal vre registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.
Medlemsforeninger
3F - Frederikshavn
3F Murerne
3F Skagerak
Blik- og Rørarbejderforbundet
Dansk El-forbund
Dansk Metal Vendsyssel
Ejendomsfunktionærerne
FOA Frederikshavn
FOA Vendsyssel
Fødevareforbundet NNF
HK
Malerforbundet
Socialpædagogerne
Teknisk Landsforbund